2013. szeptember 3., kedd

Nyári összefoglaló - II. rész

Most kissé rendszertelen leszek .. vagyis nem éppen időrendi sorrendben adom elő a dolgokat. 
De hadd folytassam az előző bejegyzésben megkezdett sorolást:

5. Rendhagyó módon ezúttal kissé másabb látványosságok kerültek terítékre. Előszöris Hegyi István barátom és székelytamásfalvi református lelkész hívására bemutattuk Gál Lacival közösen összeállított fotóanyagunkat a falunapok alkalmával. A bemutató a Thury kastély épületében zajlott, számos magyarországi és környékbeli  vendég és tamásfalvi vendéglátó érdeklődésre .
Ezúton is köszönet a meghívásért és a lehetőségért ..


Székelytamásfalva - Thury kastély
És ha már kastélyoknál tartunk .. végre alkalmam nyílt benézni a Gyergyószárhegyi Lázár kastélyba is. És alkalmam volt ráébredni arra hogy Erdély nemcsak a természeti, hanem az építészeti örökségben is maradandót tud nyújtani.

Lázár kastély - Gyergyószárhegy
6. Egyesületünk (Transylvanian Wildlife Project) a Zernyesti medvemenhely meghívására látogatott el, álig felfegyverkezve - persze fotógépekkel - a hegyoldalban diszkréten húzódó létesítményhez. Szomorú medvék szomorú történeteivel ismerkedve próbáltunk pár érdemes fotót készíteni, hiszen e kiruccanás a NatGeo weboldalon is olvasható lesz, oda meg nem jöhetünk akármivel. 
Minden tiszteletem az állatok megmentésén fáradozó embereknek, csodás ahogy e kegyetlen sorsukból kiszabadított, és a vadonban már tehetetlen medvéknek egy nyugodt otthont próbálnak teremteni. Háromszékiek emlékezhetnek a Bálványoson ketrecben tengődő Muki-ra. Nos ezúttal újta találkoztam vele .. testsúlya még mindig problémát okoz neki, de nyugodtan üldögélt egy hatalmas fa alsó ágán.     Sajnos sokan nem tudják már elfelejteni beidegződött szokásaikat. Embert látva újra előadják cirkuszokban megtanult mozdulataikat vagy a többhektáros területen ellenére sem tud elszakadni a   megszokott rácsos kerítéstől. Vegyes érzésekkel hagyjuk őket .. a sajnálatot legyőzi a remény hogy ezentúl legalább tisztességes körülmények közt élhetnek.

7. Folytatva rendhagyó túráimmal .. a nagyszebeni Artmania fesztivál után turistáskodtunk hazafele, célbavéve a Medgyes - Segesvár - Brassó útvonalról elérhető szász várakat, erődtemplomokat.
Ím néhány kiemelkedő példánya:

   
Berethalom (Biertan) - erődtemplom 
Berethalom - erődtemplom
Kisdisznódi (Cisnadioara) erődtemplom
Segesvári utcaképek ...


Szászfehéregyháza (Viscri) - erődtemplom ...

8. És végül hadd fejezzem be a besenyői tónál készített képekkel.  Már az első fényekkel ott ücsörögtünk a parton, de mégsem volt az amit vártunk. Homályos, párás reggel, a napkorong alig tudott kivergődni a horizontot takaró felhők mögül .. természetesen a fotóanyag is tükrözi .. talán e két kép amit megmutathatok :)
   

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szépek ezek a kastélyok és várak! Remek képek, tetszenek!

Unknown írta...

Köszi . .tényleg szépek . .és látványosak. És nem csak a képeken néz ki jól! Érdemes időt szánni rájuk.

Bedő Zoli írta...

HDR-ezel, mi? :-))

Unknown írta...

Zoli, egy árvafia HDR sincs .. nem szoktam, és nem is igazán szeretem a HDR-ezést.
Viszont az utóbbi idők fotói egy EOS 6D-vel készülnek, aminek fuul frames szenzora igencsak jó fénydinamikával bír. Persze utómunka is segíti a dolgot, de messze még a HDR !

Megjegyzés küldése