2013. szeptember 26., csütörtök

Szent Anna tó - újra

Még júniusban történt. Megszakítva szokásos munkánkat, ezúttal a NatGeo projekt vezetőjével, Victoria Hillman fotóssal ültünk ki a hajnal első fényére a Mohos-ba. Nem voltak azok a fények amelyeket annyira szeretek, és amelyekért már bármikor képes vagyok hajnalokat áldozni a rezervátumra. Csak ímmel-ámmal kaptunk az enyhe párán áttörő félénk napsugarakból, a vörösfenyők ágain átszűrődő reggeli narancsszínek helyett most csak alig sárgásra melegítette a színeket a természet. 
Aztán reménykedve ereszkedtünk le a Szent Anna tó partjának kápolna felőli oldalára, ott ahol mindig is a legjobb képek készültek, és ami a legjobb témákat, előteret adja egy sikerült képhez. Mondanom sem kell hogy a fák közül kibukkanva igazolódott gyanúm: a reggeli pára elmaradt, az idei hidegebb nappalok sem tudták felmelegíteni annyira a tó vízét hogy az a korai hűvösben párát bocsásson a szerény fotós rendelkezésére.
És persze, mint annyiszor, ezúttal is rájöttem .. nem elég párszor ellátogatni egy helyszínre hogy elkapd annak leghangulatosabb pillanatait. Tanulmányozni kell a helyszínt, felmérni az évszakok változó fényirányait, a helyi mikróklímát, megismerni a legjobb perspektívákat, felkészülni a megfelelő felszereléssel .. stb, sorolhatnám. Amikor ilyesmiket olvastam régebb, gondoltam . .óó - persze . .nem kell annyira túlzásokba esni - az ember jár-kel a természetbe, elkapja a szép pillanatokat szép környezettel, és meg is van a siker.
Nos hát assetudom hány év Szent Anna - Mohos fotóanyag után alázattal beismerem, alapos felkészülés és egy kis szerencse nélkül nincs várt eredmény. Érthető hogy pénzt és időt kell áldozni rá, de alapos tanulmányozás nélkül az is csak részeredményt hozhat. 
Tehát ha valakinek meg akarom mutatni a rezervátum legcsodásabb hangulatait, akkor kizárólag bizonyos évszakok, bizonyos jól meghatározott napszakában lenne lehetséges, és akkor is igencsak kevés az esély arra hogy minden sikerüljön. 
Nos ... így jártam ezúttal is ... csendes volt, szép és különleges, de én tudtam hogy ennél sokkal többet is lehet ott átélni, olyan hangulatában elkapni amit csak ritkán mutat meg.

Ennek ellnére kihoztuk a helyzetből amit lehetett :) ... mutatom  ...

Mohos tőzegláp:






Szent Anna tó:







Most ha már kitisztult előttem mindez, hogyan is induljak el fotótúrára ?

2 megjegyzés:

Lala írta...

Szia,
csodálom a fotóidat szép munka, tényleg nagyon hálás vidék a Szent Anna-tó és vidéke de ezekért a fényekért kellett egy kicsit kutakodni. Gratulálok!
Talán nem ide tartozik de megkérdezném, hogy kell valamilyen speckó engedély a Mohos bejárására?

Unknown írta...

Hali.
Nos a Mohos-ba csak kisérővel szabad bemenni .. minden nap óránként van vezető.
Viszont ez a fotós orákon kivól esik.
Elárulon neked hogy ha reggel 5-6-kor ott vagy, senki nem fogja megkérdezni mit akarsz,
esetleg amikor jössz ki :)

Megjegyzés küldése