2013. január 7., hétfő

Villámlátogatások a Királykőre

Ünnepi köszöntő és mindenféle elcsépelt jókivánság helyett talán mégis inkább mutatok pár fotót ... én már csak ilyen vagyok .. a jókivánságok úgysem fognak teljesülni, az ünnepek meg lejártak, és ha csak TV, töltöttkáposzta meg süti volt a menü, akkor már úgyis ballábbal kezdted az évet. És ezen csak az segíthet ha a fotók láttán szeded a sátorfádat és kimászol a legközelebbi hegycsúcsra.
Vagy a legtávolabbikra/legmagasabbikra .. anyagi háttér függvényébe :)
Én viszont nem lazsáltam át az ünnepeket .. és kétszer is feltoltam magam a Királykőre. Ez évben már második alkalommal történik így, mintha csak indigóval másolt túratervek alapján indultam volna.
Vasárnap és rá pár napra szerdán - volt már így a nyáron is - ha visszanézed az arhívumot rájössz hogy mennyire igazat beszélek.
Nos .. hálistennek épp elég nagyra nőtt hegyek, nem unalmas ez így sem. 
Ezúttal, vasárnap .. a KSE (Kézdivásárhelyi SportEgyesület) szervezte túrán vettem részt .. bevallom elsősorban azért hogy kipróbálhassam új szerzeményemet  - Canon 24-105 L4 IS USM objektív - fotósok tudják miről beszélek - éljenek az angyalok, mikulások .... 
És bár az első órában még a párán átszűrődő napfény segít, végül beszürkül az égbolt .. és akár le is mondhatok a színes képekről ..

Az unalomig ismert perspektíva a Királykő főgerincről ... 

A Zanoaga-réten álló pásztortanya... útban a Curmatura ház felé ..

A Kiskirálykő csúcsáról .... a Bucsecs felé

Elől a Magura .. háttérben meg a Hargita látszik  ..
... és végül a Zernyesti szoros ...

No de a társaság jó volt, elszórakoztunk .. 

Aztán szerdán - karácsony másodnapján - az előző napok bőséges étkezéseinek hadat üzenve, Molnár Lacival - mellesleg sógorom - kettesben vágunk neki .. ezúttal a főgerinc a cél. Meglepően erős a hóolvadás mértéke, a pár nappal ezelőtti télies hangulatnak se híre se hamva. 
Ütemes tempóban vágunk neki, kevesebb mint egy óra alatt elérjük a Curmatura házat, reggelizünk, majd nekivágunk a már előzőleg kiszemelt Tyúk-kémény meredek kőlejtőjén .. főgerinc .. és a Hegyes (Ascutit) csúcson számolunk utána hogy alig 3,2 óra effektív menetelés alatt értünk el idáig. Ilyen tempót is régebb nyomtunk már ... 
Közbe azért lőttem pár képet is ... 

A Tyúk - kémény

A barcaság a főgerincről .. és a hóolvadás

A főgerincen épp csak tél van ...
Nagyon gondolkodtunk hogy akkor már menjünk végig az északi gerincen .. hiszen még alig múlt dél, de maradtunk az eredeti tervnél, és persze - mint mindig - elhatároztuk hogy még a télen visszajövünk és akkor majd végigmegyünk. Azzal "legurultunk" a szakadékon át az autóhoz .. és a délután bágyadt napsugaraitól kísérve hagytuk hátunk mögött a hegyvidéket.




3 megjegyzés:

Grimpix írta...

Hét én nikonos vagyok, de az L-es ojjektív nagy kincs :) Akkor nem is lavinás a hely? Mondjuk azóta havazott... Az a Tyúk, ami egyből a Hegyes-csúcsra dob ki? Vagy ami a Toronyra visz??

Transylvanian Tracker írta...

Így is megvolt a hangulata a túrának... a képek nagyon jól visszaadják, szerintem sokkal jobban mint fehér-feketében. Használd egészséggel az objektívet!!

Unknown írta...

Grimpix:
A Tyúk kémény a Torony csúcstól kissé délre ér fel a főgerinc alá, még a Padina Popii nyereg előtt. Nem jelzett ösvény !
Tracker Laci: köszönöm .. használom! Élvezem minden percét!

Megjegyzés küldése