2013. január 10., csütörtök

Újévi gondolatok - vissza a Nagyhagymásból


Avagy menyire nehéz visszarázódni a mindennapokba ..
És főként az az érdekes kérdés hogy mi is késztethet minden alkalommal feladni a szabadságot, azt ami jó, és tovább csinálni azt amit muszáj?
Miért van az ahogy mindannyian beállunk a sorba és csináljuk azt amibe a társadalom gépezete belekényszerít minket?
No .. erre válaszoljon valaki nekem, mert én erre nem látom az igazi magyarázatot.
Genetika? Evolució? C. Darwin, Carl Sagan vagy akár Desmond Morris műveit olvasva érdekes elméletek alapján vázolják az emberi viselkedésformákat. Arra viszont nincs válasz hogy miként tették az emberiséget a pénz és javak rabszolgájává! Hogyan sikerült egy intelligens fajnak saját rendszerének szolgájává lennie? Vajon tényleg a fizetőeszközök lett az élet alapja?
Milyen lehetett amikor őseink vadásztak, halásztak, ettek amit a természet adott? Vajon úgy jobb volt? Aztán jött a földművelés, cseregazdálkodás, krumplit cseréltek búzára, és ez már függőséghez vezethetett, hiszen több búzát kellett termelni hogy annak egy részét krumplira cserélhesse. Tudósok szerint ezt a populáció növekedése kényszerítette az emberre. Ez fejlődött a ma ismert rendszerhez?
Hol volt az elszakadás az igazi „szabad élettől”? És ki lehet ebből lépni? Van olyan aki felrúgja azt az egészet és saját elképzelése, értékrendje és stílusa szerint él és cselekszik?
Tudok olyanokról akik hagyták ezt az életformát és elvonultak a természetbe .. hegyekbe pásztornak pl. Ők modern korunk hősei .. ők a „mások”. Vajon ez már azt jelenti hogy még mindig lehet másként is? Vagy ez csak egy szelidebb formája ugyanazon helyzetnek?
Egyetlen válasz is sok kérdést szül ...
Miért teszi mindenki azt ami általánosan elfogadott? Saját magunkat hajszoljuk bele ebbe a szterotípiába, és egyre szűkebb keretek közé szorítva élünk? A genetika és az evolució lehet erre a válasz? A megalázkodás vagy a valahová tartozás kényszerűsége?
Merthogy kétlem hogy képesek vagyunk egyedül kilépni ebből az egészből .. talán egy másik bolygón J.
Ha mégis elkezdődik egy ilyen hullám akkor viszont szóljatok nekem is .. mert megyek ..

Nos, ahhoz képest hogy csak pár fotót akartam mutatni az évvégi kiruccanásról, jól elkalandoztak gondolataim. 
Bevallom vannak dolgok amiket igencsak nehéz lenne feladni – a tehnológia fejlődésének eredményeit. A gyors helyváltoztatás, a gyors információcsere és kommunikáció, a mindennapi létünket megkönyítő, mára már természetesnek vett apróságok ..
És a digitális tehnika J.  Talán ezért állok én is itt a sorba?
Nos .. hát eszerint ezen körülmények közt kell érvényesülni .. és kezdhetem azzal hogy megmutatom mire jó egy digitális fényképezőgép J

A Csalhó .. az Egyeskőről

Öcsém-tető és az Ördögmalom

Csalhó

A Nagyhagymás sziklái tükrözik a naplemente vöröses fényét 

Egyeskő 

A csíki medence az Egyeskő menedékháztól

A Békás szoros sziklavilága a Kis Cohárdról

A gyergyói medence 


2 megjegyzés:

Gabriella Gálné Szatmári írta...

:) ..látod?! ennyi haszna mégis van .. megmutathatod nekünk a gyönyörű képeidet, addig, míg mi is el nem jutatunk erre a csodálatos helyre ! Örökös megalkuvás az életünk, ha néha sikerül kitörni ebből, az már csodálatos :) !!!

Zsolt Szatmári írta...

Nincs a fejlődéssel, átalakulással olyan nagy baj/bár azért van itt-ott.../ csak nem lenne szabad elfelejteni azt, hogy honnan jöttünk.
Időnként nem árt visszatérni a gyökerekhez, mint ahogy mi is, természetjárók tesszük...

Megjegyzés küldése