2012. augusztus 14., kedd

Tengerszemek - Retyezát

Méltán furcsa lehet magashegyekben nem túrázók számára a kifejezés: tengerszem.  Mi a jóég lehet egy tengerszem? Milyen köze lehet a tengernek a hegyekhez? Én sem fogok itt irodalmi szómagyarázatok nehézkes világába bonyolódni ... maradjunk abban hogy valaki egyszer tengerszemnek nevezte a magashegyek glaciális völgyeiben kialakult tavakat, és ez így megmaradt a köztudatban. Azt nem titkolhatom hogy a tükrözés téma a fotográfiában amúgy is kedvenc témám .. viszont a tengerszemek ennél sokkal többet nyújtanak. Nemcsak partjain sétáló mélabús tekintet talál benne értelmet, depressziós öngyilkosjelölt kémlelheti fekete mélységét (he..he) .. de tükre lehet a világnak, égboltnak, emberi arcoknak és léleknek egyaránt. Egy fotózásokban utazónak még ennél is többet adhat. Szimmetriát, egyensúlyt, mélységet ... 
Ezeket kerestük mi is ott ahol a Kárpátokban ez leginkább megtalálható ... a Retyezát hegységben. Mint mindent ami jó és értékes, nem könnyű elérni. Ezúttal sem volt az .. zsákjaink súlya alatt szuszogva próbáltuk elérni a hegység tavakkal tarkított glaciális völgyeit .. és eltölteni pár napot e kőtömbökkel és tengerszemekkel teletűzdelt kis sarkában a világnak. És természetesen átélni és megörökíteni azon pillanatokat .. remélve hogy egyáltalán tükrözheti az élményeket. Hogy mennyire sikerült visszaadni fotóinkban azt amit barátaimmal megéltünk .. hadd döntsétek el ti. 

Lolaia vízesés

Pietrele völgy - háttérben a Bucura csúcsokkal
Pietrele tó 
Taul Portii (Kapu tó)
A Judele csúcs (2398m)
Judele csúcs és a Kapu tó
A "lánytavak" - balról-jobbra (legtávolabbitól - Lia, Ana, Viorica,  Florica)
Lia és Ana tavak
Judele csúcsról: Bucura csúcs (balról - 2433m) és a Peleága csúcs (jobbról - 2509m)
Judele csúcsról a Bucura völgy tengerszemei
Retezát csúcs (2482m)
Mormota - Gál Laci fotója

11 megjegyzés:

Joco_es_Betti írta...

nagyon szépek, gyönyörű hely :)

Kovács Miklós írta...

Remek túra lehetett, gyönyörű hely.
A fotók fantasztikusan szépek!

Várday Béla írta...

Csodás fotók!

Grimpix írta...

Pedig érdekelne, miért hívják tengerszemnek a kártavakat. Két fogódzót leltem, a nyilvánvalóbb az lenne, tengeri eredetűnek hitték, a másikat olvastam, hogy azt hitték ezek a vizek kapcsolatban állnak a tengerrel. Nos ha figyelembe vesszük, hogy a régi hegyi ember életében nem látott tengert és nem tanult fizikát, akkor hihető mindkettő. Hanem tud valaki olyan mesét, mondát ami bármelyik variációt alátámasztaná?
A Lolaja-t nem gondoltam volna, hogy le lehet szépre is fotózni :) elismerésem. Ha nem bánod, legközelebb én is megpróbálom alulról.

Grimpix írta...

Apropó, ez a két héttel ezelőtti fotós tábor volt?

Unknown írta...

Helló. Nagyon köszönöm a látogatásokat!

Grimpix: hát nekem nem volt türelmem tüzetesen utánanézni hogy miért is tengerszem a tengerszem. Én elfogadom :))
Apropó: aug 1-5 között voltunk fenn, egy magyarországi társasággal. Vezetett túra ...

Transylvanian Tracker írta...

Jó volt! és gratula a fotókhoz, sokat jelent a jó meglátás.

Unknown írta...

:) .. köszönet!!

Boica Zsolt írta...

Ismet turaztam en is elolvasva a sorokat es megnezve a fotokat. Nem olyan a feeling de szepek a fotok, mint mindig. Legalabb ennyi ha mar ien szamitogep buzi vagyok, hogy a melom miatt lassan a budira is akkor megyek ha mar nem birom tovabb :)))))))

a írta...

Csodás fotók. Megkerültük egymást :), mi 6-án mentünk fel.

Unknown írta...

Zsolt: addig késő amíg elindulsz .. :)
Levente: Köszönöm. És hol a sorozat? Blogodon még nincs fenn.

Megjegyzés küldése