2012. augusztus 31., péntek

Fogarasi havasok - fotóséta

Elsősorban egy hírrel szeretnék kirukkolni. Aki ismeri a Fogaras hegység szombatvölgyi túraútjait, az azonnal tudja miről beszélek. Tehát: pár évvel ezelőttig - amíg egy nagy ár el nem mosta a völgy alsó szakaszait - autóval fel lehetett jutni a menedékház alatti erdős szakasz nagy részén. Pontosan addig a kis fapadocskáig amelynek romjait még most is látni a patak jobboldalán.  Innen már 1 óra alatt fel lehetett jutni a házig. A hír az hogy a híd épül, a patakmeder kiszélesítve és kirakva - római módra - kövekkel, bármilyen autó átmehet rajta, illetve a baloldalon futó régi utat újra kiszélesítették, útnyomókkal megnyomták .. gyakorlatilag bármilyen autó feljuthat. Eddig a jó hír .. de - mint mindig - jár mellé a rossz is, pontosabban hogy ezúttal nem álltak meg a kispadnál. A patakmedren átmentek a gépekkel, és bár egyelőre még nehezen használható, haladnak tovább felfele, letarolva az erdőt, vágva a hegyoldalt, terelve a patak folyását .. és nem úgy néz ki mintha lelkesedésük apadna .. íme két fotó (Sz. Árpi fotói) a jelenlegi állapotokról ..

Ezek már a régi út fölötti szakaszok ...


Nos, mindenki értékelje érdekei szerint .. de én szívesebben gyalogolok 1-1,1/2 órát a házig, mint autóparkot és manele-t találjak a menedékház környékén .. 

Ennek ellenére mutatok néhány fotót a hegység érintetlennek maradt részeiről is .. 
Hogy hová is volt a túra? Természetesen a Moldoveanu csúcsot céloztuk meg .. először gyors egynaposra tervezve a látogatást, majd kétnapos "fotósra". A Galasescu tó partján vertünk tábort - már csak azért is hogy a zsákokat ne kelljen tovább cipelni - és onnan "ugrottunk" fel másnap reggel a 2544 méteres csúcsra.  De mivel ismét nem vagyok beszédes hangulatomban egyszerűen feltöltök pár fotók, hadd próbálják meg ők elmesélni a látottakat .. 

A Galasescu tó - 2168 m 

A tó fölötti nyereg -

Végtelen gerincek .. baloldalon a Moldoveanu csúcsa 2544 m


A Nagy Vistea menedékhely .. az azonos nevű nyeregben

A Galasecu tó .. és szokványos faunája


A Kis Ablaknál látható új menedékhely (fotóvoltaikus rendszer, konnektorok, stb .. )

A Balaceni torony .. a Nagy Ablakből lefele ereszkedve  ...

Ja . .és persze voltunk fent a csúcson is .. ha érdekel valakit .. nemzeti színekben díszelegve ... 

Moldovejánu csúcs .. 2544 m. .. és a csapat



6 megjegyzés:

Szatmári Zsolt írta...

Mit is mondhatnék, gyönyörű ez a hegység! De kétségtelen, hogy a szükséges javításokon, modernizáláson túl, már semmi jót nem jelent a túlzott komfortizálás, tereprendezés, autós megközelítés alatt értendő néhány száz méteres gyaloglást igénylő "túrák" favorizálása... Bár nagy pénzt csak az ilyen utakhoz szokott kirándulók hoznak, s nem azok akik kifekszenek a hegyoldalba aludni és reggel megfürdenek a patakba...

Géza Szőcs írta...

Hát igen, ez egy nagy dilemma. Az ország simán profitálhatna a turizmusból, ami egyben el is rontaná a báját ezeknek a helyeknek. Láttuk ezt már kicsiben sokszor. Pl Szent Anna, stb. És a falvaknak, székely városoknak is ez a sorsa. Ha elszigetelt, az a baj, nincs gazdaság, nincs munka. Ha kiépítik az utakat, fellendul minden, megindul a turizmus és a bevándorlás is.

Unknown írta...

Csak akkor hogyan is kell keresni azt a sokat emlegetett "arany középutat"?

Marcsi írta...

Manapság mind több az olyan település, amelyből kizárják az autókat, a generátorokat, a táskarádiót,postást, újságot, internetet.
Kell egy-két olyan lelkes turista, aki a természetet eredeti szépségében, vadságában akarja megtartani. Talán az arany középút az lenne, hogy kihasználva a csúcstechnika vívmányait hirdessétek erősen az "unokáinknak érintetlenül hagyva" ( nem csak fotóalbumokban) az akciótokat ......Más ötlet?

Grimpix írta...

Van arany középút, úgy hívják nemzeti park. Csak éppen minek, ha mindenki magasról tesz a szabályokra és a betartatásra. Emlékszem egyszer régen megbüntettek sátrazásért a Bucsecsben (a szálloda mellett volt ez Szinaja fölött). Nos ha MINDEN egyes esetben eljárnának, legyen az falopás, miccssütés, quadozás, templomépítés, vagy bármi, annak két következménye lehetne. Vagy felnőne egy normális generáció, vagy a turizmus döglene éhen. A lezárást és rezervátumozást viszont elutasítom. Teszem azt, egy barlang, vagy völgy, ami SOHASEM látogatható meg általam (nem mintha meg is akarnám látogatni) az számomra NEM IS LÉTEZIK. Az olyat fújják fel, és akkor választékos voltam :)

Unknown írta...

Egyszer mindeket is nagyon meg akartak büntetni a Bucsecs-be, rhododendron-t gyűjtöttünk teának :)
No de egyébként soha a kutya nem kérdezte hogy mi járatban, hol sátorozunk, stb.
Amint látható még a favágókat sem kérdezik egészségük felől.
Szerintem a természetvédelmi területek jó megoldás, de csak akkor ha jól csinálják. Mindhiába neveznek ki egy helyet természetvédelmi területnek, ha az csak papíron működik. Ott a látogatókat kordába kell tartani, minden kihágást szigorúan büntetni, stb. Nos ilyen nálunk nincs ..
Gondolom mind ismeritek a hírhedt pikniktörvényt .. egy jó példa arra hogy lehet egy jó dolgot röhejesen csinálni!!

Megjegyzés küldése