2018. július 24., kedd

Le grand finale – III. rész


       9.  Háromszéki havasok
A román irodalom Vráncsa hegységként ismeri, illetve elkülöníti az Ozsdola – Focsani 2D műúttól északra fekvő hegyeket, mint Berecki havasok. Nekünk természetesen a megyehatár belső része egységesen Háromszéki havasok. Talán a legkevésbé ismert hegycsoport, legalábbis én igencsak kevés embert ismerek aki bár részben ismeri ösvényeit. Én is sokkal kevesebbet jártam mint a korábban felsorolt hegycsoportokban.
9.a) – Ozsdola – Szarvas-kő – Fekete-hegy. Kellemes séta, vagy biciklitúra lehet. Többnyire erdőben vezet, csak a Fekete-hegy környéke enged kilátást a háromszéki medencére.
9.b) – Musát hágó – Musát csúcs – Hertán-puszta. Nem könnyű megtalálni a műút menti szakaszon az ösvényt. Én ajánlom felmenni a Musát-patak mentén, majd balra fel a Musát mögötti nyeregbe. Könnyebb és gyorsabb verzió. Innen rövidesen a Hertán-pusztán lehetünk, de folytathatjuk is továbba főgerincen a Nagy-Asztag-tető felé. Hertán-puszta környékéről le lehet ereszkedni az Ozsdolai Nagy-ág völgye felé, vagy Gelence irányába a „szondák” felé. Ezek kőolaj kitermelő szondák, a hegyoldalon elszórtan, jó minőségű erdeiutakkal összekötve.
9.c) – Musát hágó – Lipse-tető. A hágóról érdemes észak-keleti irányba is elmenni. A Lipse-tetőre hamar fel lehet jutni, és a kilátás páratlan, de tovább is követhető a főgerinc. (megjegyzés: bár már nem tartozik a megyéhez és a háromszéki havasokhoz, a Musát-hágóról délre ereszkedve, Lepsa falu határában találjuk a Putna-vízesést és a Tisitei-szorost. Mindkettő érdemes helyszín lehet.)
9.d) – Zabola (Csipkés) – Kápolna-tető – Jakab-havas pusztája – Tolvaj-mező – Zernye-tető. Főleg a Jakab-havas puszta – Zernye szakasz igencsak látványos. A Lakóca után ez az ami nekem legjobban tetszik. Térkép szerint, Zabola és Páva között indulva, a Cigány-dombon át, van egy jobb megközelítése is a Zernye-tetőnek, ám én lefele próbáltam megkeresni, de nem találtam rá. Majd egyszer felfele próbálom meg. Térkép szerint folyamatosan pusztákon kell haladni.
9.e) – Kommandó – Ölves – Lakóca-tető. Kétségkívül a hegycsoport legszebb és legismertebb túrája. Az Ölvesig autóval is feljuthatsz, onnan meg szinte folyamatos panorámát biztosít a hegyláb. A Lakóca-tető 1777 méteres csúcsa Kovászna megye legmagasabbja. A csúcson találod a meteóállomás épületét. Vigyázat: kutyák vannak, és nem mindig barátságosak! És bár a megyehatár túloldalán fekszik, de érdemes átmenni a Gor-havas csúcsára is. A Vráncsa hegység legmagasabbja (1785m), ráadásul rezervátum is.
9.f) – Rozsdás tőzegláp. Kommandó vagy Papolc irányából könnyen megközelíthető.
Egyébb kiegészítő látnivalók:
9.g)Gelence Szent Imre római katolikus templom – UNESCO világörökség része. Általában zárva van, de a kapunál kiírt telefonszámot kell hívni és kinyítják. Érdemes!
9.h) – Kovászna város - Tündér-völgy – Kisvasút, Tündér Ilona vára (romja inkább).
9.i) – Zabola – Mikes kastély és arborétum. Magántulajdon, nagyon ritkán van lehetőség látogatni. Szerveznek mindenféle eseményeket (főleg gyerekeknek), akkor kell odamenni.
9.j) – Zágon – Mikes-Szentkereszty udvarház. A kert ingyenes, az épület múzeumként működik, belépővel.

Hertán-puszta, háttérben a Lakóca (jobbra) és a Gor-havas (középen, havas) csúcsok

A Jakab-havas-pusztája, balra hátul a Zernye-tető

A Lakóca felé, háttérben a havas Bucsecs hegység

      10. Bodzafordulói hegység
Ez az a zóna amit alig ismerek. Többnyire átutazunk a Csukás keleti, a Siriu-hegység vagy Bodzai havasok (Penteleu) felé. egyébként a Siriu hegység egy része még Kovászna megyéhez tartozik. Persze a látványos magasrégió már nem. Igazán érdemes oda is felmenni, a Szelek kapuja, a Sasok-tava vagy a Szilon csúcs sziklavilága igencsak megéri a fáradtságot.
10.a) Piliske csúcs – a Bodzafordulói hegyek legmagasabbja. Leginkább ide járnak fel az emberek. Én még nem jártam.
Egyébb kiegészítő látnivalók:
10.b) A bodzavámi bölényrezervátum – hozzánk legközelebb eső bölényrezervátum. Aki nem látott még bölényeket annak érdemes rászánnia egy fél napot.

      11. Erdővidék
    Be kell vallanom hogy Erdővidék az amit a megyében a legkevésbé ismerek. Persze voltam sokszor a Vargyasi-szorosban, de a hegyvidék többi látnivalóit nem ismerem. Erre egyelőre nem tudok jobb információs bázist mint a vidék túralehetőségeit is felvonultató weboldalt: http://erdovidek.weebly.com/tuacuterael337zetes.html
      Viszont amit ismerek, azt sorolom is:
     11.a) – Vargyasi szoros. Ki nem hallott volna már a szoros számos barlangjáról, kilátóiról, Csala tornyának legendájáról, az Almási vagy Orbán Balázs barlang rejtett világáról. Kihagyhatatlan célpont, már a fővárosiak és a külföldiek is járnak oda. És most aszfaltozott út vezet majdnem a bejáratig. Tehát …
      11.b) – Erdőfüle nárciszmező. Egy fotós barátomat kísértem el egyszer az erdőfülei nárciszmezőre. Vagy „kankóskert” – ahogy a helybeliek ismerik. Azóta is minden év tavaszára tervezett célpont 
    11.c) – Alsórákosi rezervátum. A megyehatáron átnyúlva bár, de azért itt a helye e listában. A bazaltoszlopok, a Smaragd-tó, a hajdani salakbánya vulkáni kúpjának vadnyugati hangulata érdemes helyszínek. A faluban találjuk a Bethlen kastélyt is.
       11.d) – Uzonkafördő – Nagy-Murgó – Hatod-hágó.
      Egyébb kiegészítő látnivalók:
       11.e) Kisbacon – Benedek Elek ház
      11.f) Vargyasi és Olaszteleki Dániel kastély/kúria – utolsó infóm szerint a vargyasi kastély zárva tart. Az Olaszteleki kúria meg panzióként működik, de érdeklődőknek szívesen megmutatják.
       11.g) Nagyajta erődített unitárius templom
       11.h) Miklósvár Kálnoky-kastély – panzióként működik, újabban múzeumként is.Az Alsórákosi vulkán

Erdőfüle - nárciszmező

Vargyasi-szoros

Vargyasi-szoros

Nos, ezek azok a helyszínek, amelyek a saját listámban is szerepelnek. Fogadjátok tőlem mint egy alapot, amelyre építeni lehet. Osszátok meg másokkal is, és legjobb tudásotok és helyismereteitek szerint gyarapítsátok azt.
És ne feledjétek, hogy a természet érzékeny, ezért odafigyelésre van szüksége, de a természet vad is, ezért óvatosságra is szükség lehet. Fedezzétek fel rejtett ösvényeit, tiszteljétek és óvjátok. Tanuljatok meg viselkedni, tanuljátok meg az állatok viselkedését, hogy helyesen cselekedjetek, ha velük találkoztok. Szemetet ne hagyjatok magatok után, sőt, ha büszkeséged engedi akkor más után is szedjétek össze. Ne zajongjatok, épp elég a motoros közlekedés és a láncfűrész hangja az erdőben.
És ne feledjétek, a természet védelme velünk kezdődik, mindannyiunkkal, akik szeretjük felkeresni csodás birodalmát.

Napfényes ösvényeket és kellemes élményeket!
Viszlát az erdő mélyén, a hegyek lejtőin, tópartok hűvös hajnalán!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése