2015. február 25., szerda

Csukás - reloaded


Tavaly télen, januári fotótúránk alkalmával a Csukás kopár gerincein mászkálva kerestünk egy-egy hófoltot hogy egyáltalán télies hangulatot adjunk a képeknek. Itt nézheted, csak hogy lásd igazat beszélek. Máskor meg nem kaptuk el a napnyugta, vagy napkelte színeit igazi téli, havas viszonyok közt, és én mindig azzal az érzéssel jöttem haza hogy már megint nem sikerült egy normális téli fotósorozatot készítenem a Csukásról. 

Ez a mostani túra is csak részben javította helyzeten, bár sikerült a Bratocea gerincen elkapni a naplementét, rájöttem - újra - hogy csakis akkor lehetek majd megelégedve ha több napot töltök e hegyen, folyamatosan kihasználva az esetleges napkelte és napnyugta adta esélyeket. Sőt .. többször, több napot ...

Nos, ez is egy lépés volt előre, legalább a lelkiismeretem kissé megnyugodott, és pár emlékezetes pillanatot gyűjthettem be. Eredetileg edzőtúrának terveztük a napot, de mivel közben kiderült hogy a kolozsvári Hám Péter vezette csapat terve is ide szól, úgy döntöttünk hogy túrázunk egyet közösen, és maradjon az a fontos hogy élvezzük a hegyet, a társaságot, no meg a folyamatos panorámát. 

Pétert azt hiszem mára már minden olyan hazai ember ismeri akinek vajmi köze van a hegyekhez. Mindenesetre elég sokan ahhoz hogy minden hétvégére kialakuljon egy csapat akikkel járhatja a Kárpátok ismert vagy ismeretlen bérceit. Volt szerencsém pár alkalommal együtt túrázni velük, és amikor csak tehetem,  örömmel csatlakozom a jókedvű csapathoz. 

Fényes napsütés kísért végig, egyetlen felhőt sem hozott az enyhe szél, pedig a fotók igencsak szegényesen néznek ki ha semmitmondóan üres égbolt látható rajta. Nem is készült említésre méltó kép napközben, talán 2-3 példány elég is lesz arra hogy bemutassa a környéket.

A Bratocea gerinc mesevilága, messze hátul a Bucsecs havas ormai ...

A Csukás csúcs alatti sziklatornyok ...

A Bratocea csúcs délnyugati oldalából nyíló kilátás a Tigaile sziklacsoport felé ...

És végre az amire már igazán vártam. A napnyugta a gerincről többet nyújtott mint gondoltam. Az hogy végül nem a csúcs közelébe maradtam jó ötletnek bizonyult, az alacsonyabban fekvő részek elszórt fenyői igazán jól mutattak a vöröslő égbolt előterében ... engem meg elkapott az a határtalan lelkesedés ami ilyen különleges pillanatokban szokott, nem éreztem fáradtságot, lázasan rohangáltam - már amennyire a mély hóban ez lehetséges volt - megtalálni a képen szereplő elemek helyes elrendezését, meglátni a hatásos képet ...












Remélem hogy részben helyesen jeleníti meg a blog a képek színpalettáját, bár azt tapasztaltam hogy amíg a kéket felerősíti, a sárgás színeket tompítja, talán mégis élvezhető marad, és visszaadja a pillanat hangulatát. 

7 megjegyzés:

Kovács Miklós írta...

Nagyon szép fotókat hoztál ismét. A hó súlya alatt meghajolt fenyő a jégcsapokkal és a lenyugvó Nappal, no az nagyon... :)
A fotókkal kapcsolatban. Én hasonló színkonvertálási gondok miatt zártam le anno másfél éve a régi blogot. Túlszaturáltnak tűnt az összes fotó feltöltés után. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog... Januárban indítottam el a mostani új blogomat, ahová már nem .jpg hanem .gif formátumban töltök fel, így aránylag elfogadható a minőség. Én ezt tapasztaltam, hátha segít...

Unknown írta...

Köszi szépen ... gyorsan reagáltál a bejegyzésre :)
Bevallom egy ideig igyekeztem a blogra szánt fotók színeit úgy alakítani hogy az helyesen jelenjen meg.
Igazán kevés sikerrel, mára meg belefáradtam, és feltöltöm ahogy van. Érdekes hogy van amikor egész
jó, máskor meg teljesen szétesik a kép. Ezúttal pl. az utolsó fotó teljesen túlszaturált, nem is hasonlít az eredetihez,
mások meg egész elfogadhatóak ... szóval . . én továbbra sem értem :(.
Viszont a gif. kiterjesztés eddig nem jutott eszembe, kösz a tippet, következőkor kipróbálom ..

Kovács Miklós írta...

Én sem értem, hogy miért történik ez az egész. Ráadásul nem generális problémáról lehet szó mert van olyan blogtársam aki most is simán tölt fel és nincs ilyen gondja és van olyan aki szintén ettől szenved. Nekem a .gif bejött, remélem neked is segít :)
Üdv

YO6PIB írta...

Nem lehet hogy a G+ beállításaidban bekapcsolva maradt az a süket AutoAwsome, az közbe nagyon el tudja rontani a színeket ha nem érti meg mi is van a képen, valószínűleg úgy is van belőve hogy szappantartós bulifényképeket próbáljon meg valamennyire kipofozni. És ami nem tűnik fel elsőre, hogy a blogspot is a G+ fotótárolóját használja, szóval rá is érvényesek a G+ alapbeállításai.

Unknown írta...

No .. köszi szépen a G+ tippet, kikapcsoltam az 'awsome" gombot. Kiváncsi vagyok milyen hatást produkál ..

Kovács Miklós írta...

Követem az eseményeket és elnézést, hogy eltérünk a poszt témájától és áttérünk technikai dolgokra :)
Én nem vagyok G+ felhasználó (és nem is szeretnék váltani). Ezért nem értem akkor nálam miért jelentkezhetett ez a probléma korábban.
Azért megpróbáltam belépni csak próbaképpen és azzal kezdi, hogy profil és fiók létrehozása pontosabban bővítése.... Most elvesztettem a fonalat :)
Kitudom illetve ki kell nekem ezt valahol kapcsolni? A .gif nálam működik de mivel az egy veszteségmenetes file ezért minden fotó - még kis méretben is - dupla méretű a .jpg-hez képest.

Joco_es_Betti írta...

Nálunk is ha feltöltöm a képeket az automatikus javítást ki kell kapcsolni, mert szétszedi a képeket...minden új feltöltés esetén publikáció előtt meg kell csinálnom...nem tudom ki volt az a fejlesztő aki ezt jó poénnak tartotta! Egyébként, így is gyönyörűek a képek :)

Megjegyzés küldése