2010. március 28., vasárnap

Vártemplom és bölények

Hogy mi köze a várnak a bölényhez ? Találgatni lehet, az én esetemben viszont igencsak egyszerű a megoldás .. a bodazorduló melletti bölényrezervátumhoz vezető úton találni a prázsmári vártemplomot(erődtemplom). Ennyi az egész .. és ha már elmentünk a bölényrezervátumhoz, bejártuk a vártemplom zegzugait is.
Hazánk 4-ik bölényrezervátumát alapították itt meg, amelynek lakói nemcsak a higgadt bölények, hanem őzekkel és szarvasokkal osztják meg e kijelölt területet, minden természetes ellenségeiktől védve, a bodzafordulói fenyvesek alatt.
Ottlétünk alatt igencsak szegényesnek bizonyult a látogatók száma, pedig manapság még miről lehet elmondani hogy ingyenes a belépő, és még a látvány is érdekes ??
14-15 bölény (nem számoltam őket) korántsem temperamentumos hozzáállása segített néhány fotó elkészítésében ...


Teljesen megelégedettnek látszanak a területüknek kijelölt 9 hektáron ... persze ki nem lenne megelégedve ha mindennap enni adnának és csak arra kellene ügyelnie hogy fenntartsa a nöstények érdeklődését ?


Énnekem első alkalom hogy élőben láthatok bölényt, és örülök hogy ez nem egy állatkertben történt meg (azokat amúgy sem szeretem), hanem egy aránylag sok szabad területet biztosító rezervátumban. És most tudom meg azt is, hogy hazánkban réges-régen hatalmas bölénycsapatok legelésztek Európa egyik legnagyobb élőhelyeként ... és most importálni kell azt a néhány példányt ami eszünkbe juttatja hajdani dicsőségüket.


Kissé távolabb a Csukás hegy havas csúcsai csillogtak a napsütésben, a tavasz kellemes melegjét érezni mindenütt erősödni ... kell ennél több ok egy sétára ?


Majd a délutáni órákban hazafelé tartva beugrottunk a méltán híres prázsmári erődtemplomba ... ahol a belső udvar hangulatát élveztük ...


majd a belső labirintusokat jártuk be ...

Az elő- és a belső-udvar falán összesen 275 kamrát alakítottak ki, az ezek előtt végigfutó, fából készült folyosókkal, a hozzájuk vezető karfás lépcsőkkel. Ellenség közeledtére a lakosság minden állataival és értékeivel ide húzódott meg a veszély elmúltáig.
Mi is ide húzódtunk meg a délutáni meleg elől, az ódon falak övezte hűvős járatokban bujkálva.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kellemes kiruccanás volt...

Megjegyzés küldése