2009. október 19., hétfő

Túramozaik - Fogaras 06

Hi ... előástam egy Fogaras túrámat is ... az első havat fogtuk ki, késő őszi sétára készült a társaság, a meglepetés erejével hatott a sziklafalakról lelógó jégcsapok látványa, összefüggő hó borította az északi lejtőket ..


A Balea tó, az autós megközelítés szokásos kiindulópontja, szürkébe hajló mélykék felszíne háborítatlanul tükrözte vissza a friss hóval tarkított foltos lejtőt ..

A Balea tó


Majd egyre kisebb, mígnem teljesen elveszik a gerinc kanyarulata mögött.


De a nap sütött, hívogató melegje után kapaszkodtunk egészen a főgerincre, majd kissé le a déli oldalon ahol már a metsző szél sem ért ... itt üldögéltünk kényelmesen a Paltinu torony alatti széles párkányon.

A Paltinu torony



Aztán újra egy nyereg, majd emelkedő .. innen már látjuk túránk végállomását is ... a Caltun tó és a föléje emelkedő Caltun-Lespezi ikercsúcs. Hatalmas északi fala alatt a tó felszíne már teljesen megadta magát a télnek, tűkörsíma felszíne teljesen befagyott, bátran csúszkált rajta az egész társaság.

A Caltun tó (2135m)


Nyugatra a gerinc mögött csak a Negoiu csúcs sziklaszirtjei látszanak.

Háttérben a Negoiu csúcs (2535m)

A visszafelé vezető útat egyhanguan a barátságosabb déli oldalra szavaztuk. Aranybarnára sült fűves hegyoldalak váltják egymást a sziklás emelkedőkkel, kíváncsi zergék figyelnek a fejünk feletti sziklákról, messze alattunk vízesések zaja töri meg a csendet .. no meg mi .. ki-ki viccelődéssel vagy csodálkozó elragadtatással járulva hozzá a hangzavarhoz. Ma nem volt részünk abban az igazi csendben amit a hegy a magányos túrázónak tud nyújtani. A közel 15 tagú csapatban mindig volt valakinek mondanivalója :-)

A Paltinu torony

A Transzfogaras alagútjának déli kijáratához vezető haránt ívelő ösvény igencsak kifárasztotta a lábainkat, de a lemenő nap fényében pompázó hatalmas hegyhátak látványa azonnal feledtette a problémákat, és a fotózásra irányította minden figyelmünket.


Museteica csúcs (2442m)

Az Arpas csúcs (2468m)


Az elhanyagolt, sötét alagútban való átkelés még érdekes is lehet ha nem gondolunk arra hogy tőlünk nyugatabbra hogy néz ki egy ilyen létesítmény ... majd csak a hazafelé tartó út maradt ... az autókban bóbiskoló társaságot csak ritkán riasztja fel egy élesebbre sikerült kanyar.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése