Kapcsolat / Magamról


Bereczki Barna


Mint mindenki, én is gyerekkoromban kószáltam a környék erdeiben, nagyszülőm nyomdokait taposva, barátokkal sátoroztunk a Szent Anna tónál, de egészen egyetemista koromig mégse gondoltam erre az egészre úgy mint sport vagy életmód. Aztán a 90-es évek közepén hirtelen bekerültem egy lelkes kolozsvári mászócsapatban aki az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) keretén belül tanult és gyakorolt sziklamászást. Igazi székely fenegyerekként másztunk össze minden elérhető útvonalat, sziklafalat.  Majd automatikusan jött a hazai magashegyek világa, téli túrák, hegymászóiskola, stb.  Szép idők voltak, rengeteg szabadidővel ... barátságok alakultak, a legjobbak.
Aztán egyre inkább háttérbe szorult a teljesítmény utáni hajsza, az úgymond „őrült” mutatványokat felváltotta egy egészen más megközelítés. A terepismeret, a folytonosan új tájak utáni  szomj, a változatos és elhagyatott hegyi utak keresése, egy világ amelyben elsősorban a mindennapos hajsza utáni feltöltődést és kikapcsolódást kerestük. 
2002-ben vágtunk bele  a külföldi magashegyeket célzó miniexpediciók szervezésébe, azóta ez vezérli a csapatot, visszafordíthatatlanul  a könyvekből és leirásokból annyira ismerős, híres hegyvidékek vonzásába kerültünk.
És végezetül, az utóbbi évek másik tevékenysége a túravezetés, főleg magashegyekben, talán majd egyszer főállásban művelhetem ... ki  nem  szeretné ha megélhetése  hobbyja  is  lehetne egyben J ?
Ja .. és említettem már hogy imádok fotózni ?? Persze főként hegyeket, tájakat .. Természetesen ez is a hegyi túrák velejárója, először csak a mászott útvonalak dokumentálása miatt, megörökítve a megismert tájakat,  majd lassan egyre inkább előtérbe került ... tanultam ... szakkönyveket olvastam, és olvasok ma is, jobb fotógépre cseréltem, most meg a jobb objektívek utáni vágyak korszakában vagyok. Szeretném azt hinni hogy kikerültem a céltalanul villogtató tömegfotózás csapdáiból, és  tudatosabb  módon közelítek egy-egy megragadó témához. A tájfotózás maradt a kedvencem, igen ritkán kerül objektívem elé az ember. Kedvenc fotóshelyem a közeli Szent Anna tó, ide rendszeresen, sőt megszállottan járok fotózni. Sorozatokat készítek minden évszakban, minden napszakban. Egyre többet tapasztalok a tájfotózás tehnikai hátteréről is, de elsősorban élvezem a természet adta lehetőségeket, és probálom visszaadni fotóimmal azt a hangulatot amit akkor és ott átéltem.
És mindig élmény kinnt lenni, mindig újabb élmény kinnt lenni a már ismert tájakon is. Teljesen egyedül üldögélni a Mohos-láp hűvös hajnalain, várva az első napsugarakat, néha idegesen zörgetve az ágakat,  jelezve ezzel a vadonnak hogy itt vagyok ... vagy barátaimmal nézve egy magas hegycsúcsról a naplementét, feledhetetlen pillanatok, olyan élmények amelyek életem végéig kísérni fognak.
Blogom célja a gyakorlatias információátadás mellett, egy amolyan „kedvcsináló” leírásokat tartalmazó élménygyüjtemény, amellyel remélem célba találok olyan embereknél akik szeretnének kimozdulni a szürke hétköznapokból, a taposómalomból, és elinduni felfedezni a természetet, a tájakat, életre szóló  élmények és barátságok felé.


Kézdivásárhely - 525400
Óvoda utca 4-es szám
Kovászna megye
Románia

mail: bereczkibarni76 [at] gmail.com
         alpinetrail.b [at] gmail.com
         bereczki_barna [at] yahoo.com

Felszerelés:

Digitális:
Canon EOS 6D váz                                                           Filmes:
Canon EOS 400D váz                                                       Minolta X-370n váz
Canon 24-105 mm F4 IS USM                                         Samyang 28-105mm F3,5-4,5 MC
Sigma 28-70mm F2,8-4 DG                                            
Canon 18-55mm kitobi
Makró előtétlencse
Kenko C-AF 2x teleplus MC7
Szűrők: UV, polár, gradiens szürke
Hama gamma79 állvány
Egyébb kütyük

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése