2012. szeptember 20., csütörtök

Bucsecs - kommentár nélkül

A cél az volt hogy találkozzak Hám Péter újdonsült ismerősömmel, kolozsvári túrázó, természetkedvelő - és még ki tudja mi minden. Ők kétnaposra méretezték túrájukat, mi második napon reméltük utolérni őket. Persze mi is összeverődtünk néhányan ... úgy hogy egy adott pillanatban igencsak nagyszámú túrázócsoportnak lehetett tanúja a hegy. 
Az útvonal a hegység nyugati, egyébként nagyon kevesek által látogatott és ismert oldalán vezetett. Felfele a Törcsvár (Bran) helyiségből elérhető Ciubota völgyön haladtunk ... lefele meg a Gaura (Lyuk) völgyön át értünk vissza ugyancsak Törcsvárra.
Az időjárás tökéletes volt. Nem fotótúraként indult a dolog, de hát az utóbbi években minden túra fotótúra is egyben. Ennek ellenére a végeredménytől nem fordultam le a székről .. talán 6-7 kép maradt amit egyáltalán meg merek mutatni. 
No de tényleg jót túráztunk .. rövid bizonytalanság az elején, de miután rájöttünk hogy egy völgyel hamarabb tértünk fel mint kellene, és rátaláltunk a helyes ösvényre . .ment minden mint a karikacsapás. Jómagam is csak 4-5 alkalommal jártam a hegység ezen részén, szóval előfordulnak még bizonytalanságok :). 
A Scara csúcsról toronyiránt ereszkedtünk a Gaura völgyébe, ahol felfedezni véltem egy nagyobb csapatot. Valóban Péter jókedvű csapata volt, így lefele még vidámabb hangulatban ereszkedtünk. 
Nos . .végülis - Péter szavaival élve - érdemes összehozni minden természetkedvelőt, megismerni azon kevés embert akik még veszik a fáradságot és kilépve kényelmi zónájukból bebarangolják hegyeinket. 
És közvetlen környezetünkből, baráti társaságunkból hányan vannak akik bakancsos túrázásra szánják szabadidejük egy részét ? 
Egyre kevesebben igaz ? 
Ebben a világban ahol a közlekedés egyre gyorsabb és kényelmesebb, logikus lenne hogy egyre többen indulnak el felfedezni természeti környezetünket .. valahogy mégsem látni több embert a hegyekben. 

A Scara csúcs alatti sziklák .. 

A Gaura völgy hatalmas legfelső katlanja .. középen az Omu csúcs (ahol látszik egy kis épület)

A Gaura völgy látványos sziklafalakkal övezett glaciális teraszai





3 megjegyzés:

Grimpix írta...

Aszta, pedig én pont fordítva látom, az ismerőseim között is sokan túráznak, bár lehet ha csak az van, hogy én sodródtam egyre inkább a túrázó emberek társaságába, és ezért tűnik így, mert ha belegondolok, a régi ismerősök tényleg nem járják a hegyeket :)
No, akkor nosza nosztalgia, a régi elmaradozott barátoknak szóljon a dal: http://www.youtube.com/watch?v=nLNL2-1Yzwk

Lala írta...

Szia, sajnos én is egyre kevesebb embert ismerek akiknek aktív kikapcsolódást jelent a túrázás.
Egy bloggertúrát is össze lehetne hozni a jövőben. Egész véletlenül Grimpix bloggertársunkal is a hegyen ismerkedtünk össze.

Unknown írta...

Hát egy közös kiruccanás ötletét már én is felvetettem Grimpix-nek. Tényleg megérdemelne az ötlet egy akciót . .no de ki szervezi meg? Hol? Nem olyan egyszerű ám ..
Pedig most jönnek az őszi színek .. téma lenne !

Megjegyzés küldése