2018. július 16., hétfő

Le grand finale – II. rész


5. Csomád hegység – Szent Anna tó – Mohos láp

Bár a hegység nagy része nem Kovászna megyében van, azért főként mi Háromszékiek, a magunkénak tartjuk. legalábbis én biztosan. Nem tudom ki húzta meg a megyehatárokat, de lenne egy-két szavam hozzá. Ráadásul Tusnádfürdő kiépítése szorosan kapcsolódik a háromszéki Gróf Mikes Benedek nevéhez, és már csak ezért is illett volna Kovászna megyéhez csatolni, természetesen a Szent Anna tó és Mohos láp természetvédelmi területekkel egyetemben. Úgy! Na, de lévén megyehatár, ebben a listában is itt a helye.
A Szent Anna tó – Mohos láp területet gondolom nem kell senkinek részletezni. Talán annyit fűznék hozzá, hogy szerintem hagyjátok az autót a Kövesponknál (Bükszádi kilátó) – menjetek körbe a Tó-bérce gerincén, és úgy beereszkedni a tópartra. Aztán ha a sátortáborig feljutottatok, akkor a tábor végéből induló ösvényen könnyedén visszajuthatsz a Tó-bérce és Kövesponk közti gerincszakaszra. Szép, könnyű, látványos séta … sokkal többet ad amint egy egyszerű lődörgés a tóparton. Figyelmeztetés: vigyázat a medvékre! Közismerten medvés terület, a környéken több helyen is medvelesek vannak, vagyis etetik őket. ne menjetek egyedül, és ha nem akartok készakarva találkozni velük, akkor némi zajt keltve, beszélgetve, elkerülhetitek őket. Ennek ellenére, főként a tóparton, a kukázáshoz és turistákhoz szokott medvék közel jöhetnek. Ne vigyetek magatokkal semmiféle kaját, tartsátok be a tisztes távolságot (min. 25-30m) és már ez is elég hogy elkerüljétek a problémákat. Ja ... és kérlek ne szelfizzetek vele, még nem ismeri ezt a szokást, és ha hátat fordítasz neki, rossz néven veheti!

Mohos láp

Szent Anna tó

      6.  Torja hegység – Büdös hegy
6.a) - A szokásos rövid túra: Grand Hotel Bálványos – Büdös barlang (esetleg Timsós barlang – csak 100 méterrel kell tovább menni) – majd visszafele az Apor lányok feredője. Nos, ezt érdemes kiegészíteni a Gyilkos-barlangot és Buffogó-lápot érintő kitérővel. Vigyázat, a Csomád hegység, medvékre vonatkozó figyelmeztetése itt is érvényes!
6.b) – Medveles – Tusnádfördő vagy Szent Anna tó – ha mégsem akarsz az erdőben találkozni a bundással, akkor ez a legjobb módszer biztonságos körülmények között megfigyelni őket. Infó itt: https://medveles.hu/
6.c) – Másik érdemes túra: BálványosfürdőBálványosvár – Köztető – Gorgán-tető – Cecele csúcs (1173m) és vissza. A csúcsról igencsak szép kilátás nyílik minden irányba. Látszik a Csíki medence és mögötte a Hargita hegység, a Csíki havasok déli lábai (Nyerges-tető felé, majd a Kászoni medencét övező Répát hegy), hátul a Nemere hegység főgerince. Délkeletre a Háromszéki havasok, aztán ha nem párás a levegő akkor a Csukás, Bucsecs és Fogarasi havasok is láthatóak. Kell ennél több?
6.d) – Bár ez is kilóg a megyéből, erősen ajánlom, főleg bicajozóknak, a Cecele csúcs – Nyerges tető közötti gerincszakaszt (visszafele a Nyerges-tető – Lázárfalva – Kápolnamező – Köztető – Bálványosfürdő útvonalon).
6.e) – A kézdivásárhelyi KSE SpeoAlpin szakosztályának volt kedvenc túrája egy ideig: Bálványosfürdő – Cecele csúcs – Szép-havas – Katrosa. Azonban ide tényleg csak úgy menjetek ha van valaki aki ismeri a terepet, mert nagyon könnyen el lehet tévedni! Ráadásul térképeken sem szerepel. Nekem legalábbis nincs olyan térképem ahol ez a rész látható … marad a Google Map.

A Torja hegységhez köthető egyébb kiegészítő látnivalók:
6.f)Torja – Apor kúria. Magánterület, általában nem szerepel a turisztikai látványosságok közt. Én sem voltam még az udvaron sem. Ennek ellenére, előzetes egyeztetés után gondolom megnézhető.
6.g)Kézdivásárhely – az udvarterek városa + Incze László céhtörténeti múzeum. Itt látható a Zsuzsi és Andris babák népviseleti gyűjteménye is, ami majd egész erdély 100 éves népviseleti szokásait bemutatja.

Kilátás a Cecele tetőről

      7. Csíki havasok déli gerince – Répát hegy
A kászoni medencét keletről övező lezáró hegygerinc nyúlik be Kovászna megye területére, a Gombás-bérctől egészen a Perkő tetején álló kápolnáig.
7.a) – számomra a legszebb túra: Katrosa – Nyír-ponk – Gombás-bérc – Csángótelep. Szép kilátás főleg a Gombás-bérc 1199 méteres csúcsáról, csendes erdős szakaszok, majd Csángótelep lápos, erdős hegyhátakkal övezett környezete megúnhatatlan táj.
7.b) – ugyancsak a Gombás-bércre vezető másik ösvény a Perkőről indul, a Kézdiszentkereszt fölötti kereszt után vezet be az erdőbe, majd a Csihányos-tető után éri el a Gombás-bércet. Biciklivel is ajánlom!
Egyébb kiegészítő látnivalók:
7.c)Kézdiszentléleki római katolikus erődtemplom + Perkő Szent István kápolna (XIII. században épült)

Panoráma a Nyír-ponkról

Gombás-bérc

Perkő - Szent István kápolna

      8. Nemere hegység
Nem tudom pontosan, hogy földrajzi szempontból hol ér véget a Csíki havasok és hol kezdődik a Nemere. Csángótelep környéke lehet a választóvonal? Eszerint a Lassúág patak a Csíki vagy a Nemere hegység része?
8.a) – Bárhová is tartozzon, a listában a helye: a Csángótelep – Lassúág patak mocsaras medencéje arra igazán érdemes hogy időt szánjunk rá. Esztelnek irányából közelíthető meg, biciklivel vagy terepjáróval, majd a Lassúág pataka mentén kialakult mocsaras terület mentén ereszkedhetünk a Lóbérc irányába. Ez is átnyúlik Hargita megye területére, de hát annyire nem akarom a megyehatáron belülre szorítani a túrákat hogy ne soroljam ide.
8.b)Csángótelep – Asztag-kő sziklák – Rakottyás csúcs. A Lassúág és a Veresvíz patakok völgyének választógerince, szép kilátással.
8.c) – Lemhény – Veresvíz – Lóbérc-puszta (itt találkozik a Veresvíz és a Lassúág patakok víze) – Cigánka-pataka (Kovászna és Bákó megye határvonala is egyben) – Kis-Nemere csúcs – Nagy-Nemere csúcs (1649m).  A Kis és Nagy-nemere csúcsainak környéke a leglátványosabb gerincszakasz a nemere hegység főgerincén. Bár a Nagy-Nemere már a szomszédos Bákó megyében van, azért sétáljatok át oda is. Megéri! Ja ... és érdemes kihasználni a nemrég aszfaltozott Lemhény – Veresvíz útszakaszt. Felviheted a biciklit, és körbebicajozhatod az egész környéket.
8.d) – Veresvíz – Jávoros-tető - Nagy-Sándor csúcs (1640m). Közkedvelt túraútvonal. Bár csak közvetlen a csúcs előtt érsz ki majd az erdőből, addig sem unalmas a táj. Gyönyörű erdők, érdekes sziklák tarkítják. A csúcson meg jó kis kilátó fogad a keleti, moldovai rész és az Ojtozi-szoros irányába. Sőt a menedékhelyen lehet tölteni az éjszakát is (hmm ... jut eszembe … én még egyszer sem aludtam fent).
8.e) – Ojtozi-hágó – Majlát-ponk – Bakó-tető – Gyepár-tető – Csengő-ponk – Nagy-Sándor csúcs. Nos, ez még számomra is listán szereplő túra, valahogy eddig mindig kimaradt. Gyakorlatilag a Keleti-Kárpátok főgerince, a piros sáv jelzés mentén halad északra. Vagy délre, ha inkább ereszkedni szeretnél rajta. Gyalogosan igencsak hosszú (szerintem kétnapos), de biciklivel simán megtehető táv.
Egyébb kiegészítő látnivalók:
8.f)Almás várának romjai – Lemhénytól a veresvíz felé vezető útról.
8.g)Lemhényi Szent Mihály-hegyi erődített római katolikus templom  - Lemhény és Almás között
8.h)Esztelnek -  Ferences kolostor

Csángótelep

A Nagy-Nemere csúcsról

A Nagy-Sándor csúcsról

Folytatása következik!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése