2015. április 1., szerda

Széköly(k)ök a Fehér Hegyen - kísérlet


Igen - amint a cím is sugallja, kísérletről beszélhetünk, merthogy a csúcs messze fenn volt amikor visszafordultunk. És igen, a Fehér Hegy az a Mont Blanc.
Gondoltunk egyet, és elmentünk kipróbálni hogy télen milyen odafenn. Nos, hogy volt államelnökünk bölcs mondását idézzem - " Télen nem olyan mint nyáron" !
Pedig készültünk is rá. Királykő főgerinc, Bucsecs - Sárkány gerinc, stb, mindez télen, és úgy hogy legyen benne kondició és tehnikai edzés, jó és rossz időben egyaránt, sőt egyszer vissza is fordultunk a Bucsecs lavinaveszélyes szakadékvölgyének aljából.  Mutatok is pár képet :

Bucsecs - Sárkány gerinc alsó szakaszok

Bucsecs - Sárkány gerinc felső szakaszok


Bucsecs - Costila-Galbenele gerinc, balra a hosszú hófolyosó a Costila szakadékvölgy ...

Királykő főgerinc

Most hogy visszagondolok, úgy néz a visszafordulást gyakoroltuk be igazán jól, mert a Fehér Hegyen végül ez működött hibátlanul :).
Semmi pánik - mondogatták az ismerősök hazaérkezésünk után - a hegy megvár, és fontos hogy egészségesen és épen itthon vagytok. Igen, ez is igaz, de csak az tudja igazán milyen érzés visszafordulni és eredmény nélkül hazajönni, aki már végigjárta ezt a táncot párszor.

Ám fotózni azért fotóztam! :).  Újra kézbevettem a Canon 400D vázát és  alapobjektívet társítva próbáltam kihozni belőle valami maradandót. Kis váz, könnyű objektív, ez volt a terv, hiszen az amúgyis nagyranőtt hátizsákban sem volt már hely, meg a hátgerincem is megköszönt minden kispórolt kilót.
No de eldöntöttem hogy nem is részletezem a történteket, tény az hogy az elsőre felcsillanó reményeket hamar szétfoszlatta a mély és friss hó, a lavinaveszély és az orkánszerű szél. Az egész túra a változó kedélyek túrája volt ... a reménytelen kezdetet a lelkesedés váltotta, majd a nyugodt előkészületek után a kétségbeesett kínlódás következett, frusztráció és mérgelődés, majd lemondás .. és így tovább.
Mindenek ellenére nem töltöttük hiábavalóan az időt. Aktívan túráztunk, helyiekkel ismerkedtünk, igyekeztünk bejárni a környék ismeretlen zugait - hiszen 2007-es ittjártamkor tényleg csak "felrohantunk" a csúcsra (akkor nyári szezonba) és mentünk is tovább.  Itt olvashatsz erről is.

Akkor tehát álljanak itt a fotók, én meg megpróbálom leírni hogy milyen csúcsok is láthatóak rajtuk ...


Az Aiguille du Bionnassay - 4052m - és nyugati - Tricot - gerince

Aiguille du Midi - 3842m - 


A friss havazás fehérre vakolta a legmeredekebb sziklafalakat is ...

Az Aig. du Gouter - 3863m - és a friss havat hordó tomboló szél ...

Aiguille du Verte - 4122m - és az alatta "feszítő" Petit Dru
háttérben hátul a Grades Jorasses - 4208m - tömbje

Grandes Jorasses, Dent du Geant - 4013m - majd jobbra az Aiguilles du Chamonix gyűjtőnéven szereplő sziklaormok ...

Az Aig. du Chamonix csúcsok után jobbra: Aig. du Midi, háta mögött a Mont Blanc du Tacul - 4248m - ...
... a Mont Maudit - 4465m - és a Mont Blanc - 4810m



A Loriaz kőházai ...